Info: Olimpiada Pagesa

 

VER OLIMPÍADA PAGESA 2016

Olimpiada Pagesa (Viquipèdia):

L’Olimpíada pagesa de la Mola, celebrada a Formentera, és una de les mostres de cultura popular més autèntiques que es pot trobar a l Pitiuses en el segle XXI. La festa barreja tradició i modernitat, però sobretot aconsegueix la implicació de centenars de vesins anònims que no dubten a aportar el seu saber per conservar tradicions i costums que si no fos per ells quedarien dissoltes en el no res.

La comissió de festes de la Mola va tornar a reunir ahir 11 de març de 2012 al Pilar de la Mola a unes 1.200 persones que al llarg de la jornada visitaren i gaudiren de les activitats organitzades amb motiu de l’onzena edició de la ‘Olimpíada pagesa de la Mola’. El més destacable va ser l’organització, assumida per desenes de voluntaris anònims que s’impliquen cada any en aquesta festa perquè siga un èxit i tenga una resposta massiva de participació. La clau està en el baix pressupost, aquest any uns 12.000 euros, i en la gran implicació dels vesins.

David Costa, el portaveu de la comissió de festes, es va mostrar molt satisfet amb el desenvolupament de totes les activitats: «Es dia mos ha acompanyat, hem tengut sort amb so sol i després sa gent ha respost com sempre».

A primera hora del matí ja estaven disposats tots els llocs amb mostres de bestiar autòcton: conills, porcs, ovelles i gallines que el públic va observar i va valorar com si fos la primera vegada que entràs en contacte amb aquests animals. També hi va haver una mostra d’aus rapinyaires a càrrec d’una de les associacions de falconeria de Palma que va aportar un impressionant astor, una àguila i diverses aus autòctones com un diminut xot, entre altres. A pocs metres d’aquesta mostra els aficionats a la caça tradicional amb arc, podien provar punteria sobre unes dianes en forma de porc salvatge, gallina, cérvol i llop. Mentrestant, una de les productores de cultius biològics locals estenia les seves exuberants cols, pastanagues i altres hortalisses sobre una taula en la qual compartien presència amb formatges, mel i vi.

Al migdia, el mossènyer de Formentera, Miquel Àngel Riera, va oficiar una missa de campanya dins la carpa muntada al recinte escolar de la Mola, que va acollir el gruix dels actes. Mentrestant, en l’esmentat espai el grup d’escaladors ‘Penjats de Formentera’ van muntar una tirolina per a petits i adults que va ser una de les novetats de l’edició d’enguany. Alhora hi va haver, com sempre, mostres d’artesania popular (d’Eivissa) i un espai ocupat per als aficionats locals, cada vegada més nombrosos, a l’aeromodelisme, amb models cada any més espectaculars.

El grup de ball folklòric Brises de Sant Antoni també va participar com a convidat davant un públic que va gaudir de la mostra de ball tradicional. A partir de les 14 hores els millors cuiners i cambrers de Formentera de la comissió de festes van començar a repartir la paella, que van degustar unes mil persones.

Després van començar les proves de l’Olimpíada amb l’encesa de la flama olimpica que va anar a càrrec dels alumnes del col·legi del Pilar. A partir d’aquest moment la diversió va córrer a dojo amb les diferents proves a concurs.

Cal destacar la predisposició dels concursants, que amb el pas dels anys s’impliquen més deixant de banda la timidesa.